Bemutatkozás – KEFO Motorsport

A KEFO Motorsport 2010-ben alapult meg. Tagjai egyetemi hallgatók, zömében járműmérnökök és gépészmérnökök. A csapat alapelve, hogy gyakorlatias, hasznos tudásra kell szert tennie a tagoknak, vagyis a tervezési feladatokban és a szerelésben egyaránt van lehetőség tapasztalatszerzésre. Így értékesebb diplomát foghatunk majd a kezünkbe, illetve közelebb kerülünk a versenymérnök és tervezőmérnök feladatkörökhöz is. Célunk olyan tudásbázis kiépítése és olyan ismeretek elsajátítása, amely nemcsak nekünk, de a következő nemzedéknek is értékes.

A 2017-es szezonban egy megbízható autóval rukkoltunk elő, így középmezőnybeli eredményeket hoztunk a versenyeken. A 2018-as autót illetően, csupán apróbb változtatásokat kell eszközölnünk, emellett nagy hangsúlyt kapnak a további tesztek. Ezzel párhuzamosan megkezdjük a 2019-es autó tervezését is, bevonva az újoncokat, akiknek ez jó fejlődési lehetőségnek ígérkezik.

A KMS17-ről és a Formula Studentről

Az idei versenyautónk, a KMS17 egy, a Formula Student nemzetközi versenysorozat szabályainak megfelelően megépített jármű. Acél csővázas, belsőégésű, 600 köbcentis motorral hajtott, egyszemélyes versenyautó. A futómű egyedi tervezésű, éppen úgy, mint a karbon szálas burkolat, a szívórendszer és a kipufogó.

Nagy feladat elé állított minket a motorvezérlő program beállítása, hogy egyszerre legyen hatékony és gyors autónk a megfelelő fordulatszám-tartományokban. Hiszen a jó gyorsulás és a hatékonyság minden sikeres dinamikus versenyszám záloga. Emellett versenybírák előtt kellett ismertetnünk a tervezés menetét, az elképzeléseinket és ötleteinket, továbbá üzleti prezentációt is kellett készítenünk a KMS17-hez kapcsolódóan.

Szponzorok

Egyik autónk sem épülhetett volna meg szponzoraink támogatása nélkül. Az alapanyagokra, a különböző szerszámokra és felszerelésre kapott összegek mellett szakmai tanácsadással és egyéb lehetőségekkel is segítették munkánkat. Minden szezon új feladatot állít elénk, hiszen újból és újból meg kell győzni a cégeket munkánk értékességéről és jelentőségéről.

2018

A 2018-as szezonban két külföldi versenyhétvégét szeretnénk meglátogatni. A nevezési, az utazási és a szállás költségeit szintén magunknak kell fedezni. Feltétele ezeken a külföldi versenyeken való részvételnek, hogy egy online tesztet teljesítsünk a világ több száz Formula Student csapatával egy időben, kellően gyorsan és minél kevesebb hibával. Bízunk benne – a tavalyi csapatmunka eredményét látva -, hogy egy ilyen, a mérnöki munkához kapcsolódó feladatsor megoldása nem okoz gondot idén sem, és eljutunk például Csehországba.