Tartson velünk a 2018-as szezonban is! Nálunk így teltek az elmúlt hónapok:

  • Újult erővel
  • Események
  • Techtogether mérnökverseny
  • Szponzornapi beszámoló az EASTURN tollából

Újult erővel

A KEFO Motorsport újult erővel vágott neki a 2018-as szezonnak. Munkánkat a rövid nyárvégi pihenést követően szeptember elején megkezdtük. Alapjaiban újra kellett gondolnunk a felállást, hiszen csapatunk oszlopos tagjai búcsúztak az aktívak sorából, s noha az alumni közösség révén még tudják segíteni az ifjabbakat, a napi teendőkből kiesnek.

A szokásos év eleji toborzást megtartottuk. Az újoncok folyamatos képzésben részesülnek, s egyéni teljesítményük alapján nyernek majd felvételt február környékén. A Hallgatói Szolgáltató Központ szervezésében lebonyolított csapatépítők és az önértékelő tesztek továbbra is nagy jelentőséggel bírnak mindenki számára: ez az újak beilleszkedését segíti elő, illetve a csapattagok értékelni tudják eredményeiket, céljaikat és fejlődésüket egy szezonnyi tapasztalattal gazdagodva.

A 2018-as szezonra autónk apróbb gyerekbetegségein szeretnénk javítani elsősorban, vagyis nem tervezünk vadonatúj koncepcióval előrukkolni. A megbízhatóság terén jól teljesített a KMS17 a hosszútáv versenyszámban: ne feledjük, az előkelő 14. helyet szereztük meg a közel 40 résztvevő csapat közül az FSEast magyar versenyen idén júliusban, amely évek óta páratlan siker számunkra. A statikus versenyszámokra is több erőforrást fordítunk a 2018-as szezonban, az egyedi ötletek nagyon számítanak a prezentációk során.

Ne feledjük, a Formula Student mérnökversenyben a gyors autónál jobban számítanak a jó tervek és előadások. Hajrá, KMS!

Események

Ősszel jelen voltunk eddig a Kutatók Éjszakáján, voltunk Pályaorientációs Kiállításon, de motor- és hajtásláncfejlesztő cég előadásán is részt vettük. Kiállítottuk autónkat Zalaegerszegen és az Automotive Hungary-n, illetve szponzornapot is szerveztünk.

A Techtogether mérnökverseny
Csapatunk több feladatban is kiemelkedő helyezést ért el, ennek köszönhetően az összesítettben az 5. helyet érdemelte ki a 13 vetélytárs közül.

A KEFO Motorsport kiemelkedő eredményei:
Fémalk Fémöntészeti és Alkatrészgyártó Zrt.: 1. hely
Mercedes Benz Manufacturing Kft.: 1. hely
Flextronics Kft.: 2. hely
Magyarmet Finomöntöde Kft. 2. hely
Luk Savaria Kft.: 3. hely
Pénteki teszt: 3. hely
Küzdőtéri feladatok: 4. hely
Nemak Győr Kft.: 4. hely
S&T Consulting Hungary Kft.: 5. hely
Szerdai teszt: 5. hely
Szerdai Pitching: 5. hely

Köszönjük szépen a szervezést és a meghívást az Autopro.hu-nak! Nagyon jól éreztük magunkat, a feladatok rendkívül érdekesek és kihívással telik voltak.

Szponzornapi beszámoló az EASTURN tollából

Need For(mula-s) Speed – Kecskemét

Milyen érzés, amikor a sisakrostélynak verődő kavicsok megcsillannak az őszi napfényben, miközben az ember alig pár centire a talaj fölött száguld egy Formula Student autóba szíjazva úgy, hogy meg sem tud mozdulni? – FENOMENÁLIS!

Remek hangulatban telt az elmúlt hétvégen megrendezett KMS – Szponzornap, amit a kecskeméti Neumann János egyetem diákjai szerveztek az érdeklődő csapatszponzoroknak.

A KEFO Motorsport aktuális tagjai által tervezett, gyártott, és tesztelt idei versenyautó a ”KMS17” már korábban megkezdte sikeres pályafutását. Azonban az elmúlt hétvégén a csapattagok a támogatóknak kedveskedtek azzal, hogy lehetőséget adtak a jármű megtekintésére és kipróbálására.

Végre élőben is láthattuk mihez segítették hozzá a szponzorok a csapatot, és büszkén mondhatom, megtiszteltetés volt egy ilyen volumenű project ARANY fokozatú támogatójaként jelen lenni az eseményen, (amely egyben teszt-nap is volt) a kollégiumhoz közeli rutinpályán.

Az FS-ben rejlő lehetőségeket mutatja, hogy Widner Attila már nem vett részt az eseményen – hiszen már diákként elhelyezkedett egy hazai neves és profi versenycsapatnál – ezért helyét átvéve az új csapatkapitány Heimler Tamás mesélt az eddig eredményekről.

Tamás (és a csapat) igazi megszállott, jó értelemben véve. Nehéz lenne összefoglalni mindazt a technikai bravúrt és munkát, amit belezsúfoltak ebbe a járműbe. A diákok sok esetben éjszaka, az iskola (vagy a duális képzés) mellett barkácsoltak a műhelyben hogy tökéletesítsék az aktuális autót. Erre szükség is van, hiszen a Formula Student amerikai vagy nyugat-európai versenycsapatai több orrhossznyi előnnyel indulnak velük szemben. Ez főleg a hosszabb múltnak, és – értelemszerűen – a kedvezőbb gazdasági helyzetüknek köszönhető, de műszaki tudásban azért a magyar csapatok is felveszik velük a versenyt.

Szerencsére azért anyagi lehetőségek terén is araszol a gárda, hiszen idén már több nagy cég is beszállt a támogatásukba, mint pl. a Mercedes. Emellett pedig számos cég ad technikai, oktatási, vagy egyéb nem financiális (de nagy értékű) segítséget, amik a szerzett tapasztalatokkal ötvözve igencsak megalapozzák a tagok szakmai karrierjének kezdetét. Sok más egyéb érdekes információt is megtudtam, de végül elérkezett a pillanat hogy kipróbálhassam az autócsodát, aminek a bekerülési költsége a legfelsőkategóriás luxusautókéval vetekszik.

Az első döbbenet akkor ért, amikor rájöttem, hogy ez nem gokart, hanem majdnem olyan, mint egy formula autó, ugyanis itt szinte fekszik az ember a pilótafülkében. Mindezt úgy, hogy a biztonsági szíjjak csak épp annyi mozgásteret hagynak, hogy a karok és a fej mozoghasson. Körbeálltak a srácok, rám adták a sisakot, eligazítottak a műszerekkel kapcsolatban (Oh s. button! ugye. :-D) és már indultam, is mint a villám. – Azaz indultam volna. Nem sokáig érezhettem magam profi pilótának ugyanis rögtön lefulladtam.

Bizony, újra meg kellett tanulni vezetni, mert ez a technika nem egy szériaautó. Nyögve- nyelősen, de csak-csak sikerült teljesítenem az első pár 100 métert és rájöttem, hogy ezzel a kocsival nem lehet lassan menni! Hát nem baj gondoltam, akkor lépjünk oda neki. Második sokkhatás akkor ért mikor vadállat módjára elkezdtem driftelni (persze csak félig volt szándékos :-S) és a fiúk közölték, hogy az útjelző bóják nem holmi díszlet, hanem azok között kellene menni… A fenébe, gondoltam. Pedig azt hittem, hogy csak tájékoztató jelleggel lettek felpakolva ráadásul 2 színnel. A rutinos versenyzőknek nem gond, de engem csak zavartak, ezért ketten jöttek mellettem futva, (életük kockáztatásával :)) míg meg nem tanultam a pályát.

Pár kör után már éreztem, hogy mire képes a masina, és jó hogy rajtam volt a sisak, mert az élmény hatására úgy vigyorogtam, mint jóllakott napközis a vidámparkban. Kezdtem érteni, hogy miért is csinálják ezt a diákok. Szó szerint csinálják, hiszen ők építik össze ezt az erőgépet. Fantasztikus uralni ezt a benzingőzös energiát, és róni a köröket, egyre jobban harcolva a centrifugális erővel, a fizikai fáradtsággal miközben mentálisan kiélezett az összes érzékszervem.

Mindezt az őszi tájban, a menetszél által felkavart falevelek és az égett gumiszag által keretbe foglalva. Valami átjött. Valamit megéreztem ebből a sportból. Ilyen volt belülről. – Köszönöm ezt az élményt srácok!

És kívülről?
Nos, a pályán végig DJ játszotta a színvonalas mixeket, mindemellett frissítők, sütik, profi fotós, gondoskodott a hangulatról. De a legjobb a csapatszellem, az egymásért és egymással tett erőfeszítések látható gyümölcse volt az, ami legjobban megfogott. – F1 csak kicsiben.

És tulajdonképpen ez a lényege az egésznek. Bárhol is vagy, mindig van / lesz egy csapat körülötted, ahol minél inkább kiveszed a részed a közös célok teljesítéséből, annál inkább tanulsz, fejlődsz, és gazdagodsz.